Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Задругата... (предстои да се отпечата)


"Задругата" е най-новия ми роман. С него участвах в конкурса за историческа творба на издателство "Лексикон" през 2017 г.
Ръкописът не се класира сред 3-те победители, но бе харесан за издаване и бе сключен издателски договор.
Според част от журито, книгата е доста добра и интересна за четене, но поради прекалено свободно боравене с историческите факти, не може да се нарече класически "исторически роман". Тя влиза по-скоро в жанра на "Тримата мускетари", "Винету", рицарските романи или историческото фентъзи, тип "Дан Браун".
Според мен, въпросните творби също съдържат елементи на сериозна историческа истина, т.е. не би следвало това да е причина за пре-класификация.
Но журито има право на своето мнение, по-важното е, че книгата ще се издаде до края на 2018 г. С това първоначалното ми намерение да я разпространявам безплатно в Интернет не може да се реализира. Но освен на хартия, книгата ще излезе и в електронен формат в платформата на "Лексикон". Т.е. който я желае за е-четец или таблет, ще може да я изтегли от там, срещу съответното минимално заплащане.
До момента (м.май 2018 г.) "Задругата" е прочетена от няколко десетки предимно приятели и роднини. До нея се добра и от малка група хора, които успяха да я изтеглят в електронен вид, преди да се сключи издателският договор. Наличните отзиви са доста положителни. Всъщност, няма нито един отрицателен отзив.
Това ме кара да се притеснявам, защото нали знаете - "много хубаво, не е на хубаво". А отзивите са тотално и единствено силно положителни. Няма критика.
Истинският тест обаче ще дойде, когато книгата излезе...
Може би се чудите защо не ви казах нищо за самата нея. Защото тя е така написана, че каквото и да ви кажа авансово, ще ви намаля удоволствието при самото четене... :)
Накратко - това е книга за надеждата, която може да се зароди в най-голямата тъмнина. А след като тогава може, защо да не може и в днешното обречено време? "Задругата" е роман за силата на българите, за това те да са победители, когато изглеждат победени, за обратната страна на историческите събития, и за това в крайна сметка, слабият, несправедливо притиснат и смазан от съдбата, да се въздигне като истински победител. "Задругата" ще преобърне доста представи за историята, вкл. по въпроси за които несправедливо се самобичуваме. Това е книга, която вероятно ще постави основата за изграждане на ново, и доста липсващо, национално самочувствие...
Но не очаквайте в нея патриотарство и гръмки фрази. Очаквайте умни герои и победители със силата на мъдростта. В "Задругата" няма нито една напразно "пукнала пушка", а всеки изстрел е в "десетката", защото онези, които стрелят, знаят какво вършат...
Ще бъдете изненадани. Това ви гарантирам. Не знам дали някога ще се появят и отрицателни отзиви, но съм сигурен, че всеки прочел тази книга, е бил, и ще бъде изненадан... Много...

Добри Божилов
04.05.2018