Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

За другата България - анализ на писателя, преводач и анализатор Петко Хинов - 03.01.2020

„Задругата“ от Добри Божилов
Във всяко литературно произведение от класа има едно-единствено златно зърно, една-единствена духомисъл, в която е съсредоточена цялата сила на това произведение. Намерим ли го или намери ли то нашето сърце, ние сме постигнали най-важното за читателя – духовно единение с автора.
Колкото повече такива зърна разронва в душевната почва на читателското сърце една книга, толкова по отслабва оня блясък, който пленява душата и я кара с носталгия да обръща очи към тая книга. Това е, според мене, тайната на великите книги. И в този смисъл „Задругата“ на Добри Божилов е една от големите книги в българското словесно пространство. Лично за мен, тя е откровение, тъй като нещо подобно по дух, ала много по-различно по замисъл, захванах и аз близо 20 години назад. Пиша го и сега, то се разраства и крепне, и надявам се, скоро ще излезе на бял свят. Зрънцето, което спои душите ни обаче, е едно – България!!!
Точно така. Може да разглеждате книгата на Д. Божилов като фантазия на историческа тема. Хладният Ви ум може дори да Ви отблъсне от нея. Но докосне ли Ви зрънчевата светлина, притаена в тази книга като бъдеща мълния на любовта към българския народ, във фантазията ще съзрете непререкаема действителност и едно от най-оригиналните обяснения за тайната на „тъмните векове български“ от епохата на турското робство.
Красотата на българския ум е пленена в страниците на тази книга и оттам тя отново блести в епоха на безволие, самоунижение и – да го кажем без заобикалки – затриване на този многострадален и прекрасен в смирението си народ. Ще има ли продължение „Задругата“?
Дори талантливата ръка на Д. Божилов да не създаде такова, вече знам каква сила е тласкала ума ми през моя собствен плач и ридание за милата ми България, за да захвана да пиша „Възвращение“. Между нашите общи мечти за съзидание грее същото онова златно зърно – смалено и стъпкано, но непробиваемо за безверието в България – нашата една-едничка мисъл, която тепърва ще избликва във все повече български сърца: нашата България!

Петко Хинов
03.01.2020