Писателят Добри Божилов предизвика фурор със "Задругата" и "Заветът" на откриването на "Ямбол чете" - 12.10.2020

С интересен диалог между автор, издател и публика стартира 16-то издание на Литературни дни „Ямбол чете”, организирани от НЧ „Съгласие 1862” с финансовата подкрепа на община Ямбол. Нашумелият през последните две години автор Добри Божилов гостува с романа си „Задругата” – книга, която завладява читателите още с първите си страници. „Трябва да рестартираме националното си самочувствие и това всъщност е основната цел на книгата ми”, сподели с присъстващите в залата авторът. Предизвикан с въпрос от публиката той с усмивка призна, че не всичко в романа е измислица. Според него „Задругата” е полезна за всеки българин, а от всяка страница се прокрадва нотка любов. „Всяка продадена книга е споделяне на идея с друг съмишленик”, беше категоричен и издателят Йордан Антов.

Добри Божилов е написал книгата за три месеца, за да може да участва в конкурс за исторически роман, обявен от издателство „Лексикон”. Печели доверието на издателя и когато произведението му се появява на пазара бързо набира скорост и става най-четената книга. Изключителен интерес към нея проявяват млади хора, което мотивира автора да напише продължение на романа - това е "Заветът", излязла през 2020, и отново превърнала се в бестселър. Авторът си е поставил амбициозната цел да създаде четирилогия, с която да се нареди до класиците Фани Попова-Мутафова и Димитър Талев. Третата част от сагата вероятно ще ще се появи през м.март 2021 г. - за да се спази традицията книгите да излизат през 1 година.
Стартът на литературните дни „Ямбол чете” уважиха зам.кметът на Ямбол Енчо Керязов и общински съветници.

Писателят Добри Божилов и издателят Йордан Антов
Автографи за вече прочели и нови читатели...

Ваня Лазарова - секретар на читалище "Пробуда-1862" открива представянето, което е и откриване на литературните дни "Ямбол чете" през 2020 г.

Поетът Тенко Тенев е водещ на представянето - впечатлен и вдъхновен от "Задругата"...


12.10.2020

Източник: Народно читалище "Съгласие-1862" - Ямбол