Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Добри Божилов: Дано книжарниците се съвземат след кризата - интервю на Светлана Дичева в предаването "Графити по въздуха" - БНР - 16.04.2020

Коронавирусът ще премине, но по-големият проблем е дали книжарниците ще могат да се съвземат след това, каза в предаването "Графити по въздуха" Добри Божилов, автор на "Задругата" и "Заветът". Евентуалните фалити на книжарници той определи като много тежък удар върху автори и издатели. „Това е по-сериозната заплаха, а не самата карантина“.
През последните години на фона на чалгизацията на икономиката и опростачването на политиката се откриха много книжарници и ако сега настоящата криза убие този генериран отдолу импулс, би било доста жалко, коментира Божилов.
„Задругата“ сред най-четените и търсени романи за изминалата година. „Заветът“ трябваше ускорено да бъде написан под огромния натиск на читателите, които, още щом прочетоха „Задругата“, започнаха да питат ще има ли продължение. Тези книги се пишат, така да се каже, една от друга. Добрите продажби, успехът - това, че се харесва на читателите, веднага създава натиск да се напише следващата“, посочи Добри Божилов.
Докато в „Задругата“ идеята е била водеща, а образите са оставали малко на заден план, сега в „Заветът“ авторът обръща похвата и идеята се превръща във фон.
„Много силно са развити характерите. Това го направихме по препоръки на читатели, които искаха да видят много по-силни характери. И действително в тази книга има много силен антагонист, изключително силна женска роля – много по-силна, отколкото в първата част. Докато първата част е книга на идеите, втората част е книга на хората.“
Жената в онзи патриархален период поне привидно в обществената конструкция е стояла на второ място и е изглеждала подчинена. В други отношения обаче тя е имала своята тежест, не по-малко важна от тази на мъжа, подчерта Добри Божилов.
Божилов поддържа връзка с читателите през група в социалните мрежи. „Фактически имам хиляди обратни връзки, не само положителни отзиви, имам и препоръки. Обичам да се вслушвам в добрите идеи. Първите отзиви за „заветът“ са, че е на нивото на „Задругата“, разказа авторът.
Цялото интервю можете да чуете тук:

Източник: https://bnr.bg/horizont/post/101261899/dobri-bojilov-dano-knijarnicite-se-savzemat-sled-krizata
16.04.2020