Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Най-четените книги у нас през първата половина на 2019 година - анализ на Веселина Стефанова в GoGuide.bg - 02.07.2019

Първата половина на 2019 година се изниза (почти) неусетно. Разбира се, освен всичките интензивни събития в живота на всеки от нас за това спомогнаха и книгите, които предпочетохме и прочетохме през това време.
СЪБРАХМЕ НА ЕДНО МЯСТО НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ ОТ КНИГИТЕ, ИЗДАДЕНИ ТАЗИ ГОДИНА, КАТО СЕ БАЗИРАМЕ НА ПРОДАЖБИ ОТ КНИЖАРНИЦИ, КАКТО И НА ЧИТАТЕЛСКИТЕ МНЕНИЯ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ.
Похвално е, че родният читател и през 2019 година залага на българска литература, предпочита стойностни четива и не се задоволява с ниско качество.

Задругата
Добри Божилов
Като оставим настрана общественото мнение, че авторът умее да предизвиква скандал, романът е доста увлекателен. Божилов може и да го определя като „политика“, но реално той е смесица от история, конспирация и философия. Може би именно това прави книгата толкова добре продавана още с издаването ѝ. Две сюжетни линии дърпат действието – българите под византийска и под османска власт. Определено една различна гледна точка, която задържа вниманието до последната страница.

Убийството на командора
Харуки Мураками
Близо 800 страници са нужни на Мураками, за да поднесе своя реверанс към Ф. Скот Фицджералд и вечния, но и велик Гетсби. Японският писател не изневерява на своя внушителен сюрреалистичен стил, който като магнит привлича феновете не само по света, но и у нас. Талантлив портретист е в основата на този дълбок роман. Но не какъв да е художник, а такъв, който вижда всичко в дълбочина и така отваря други светове чрез картините си. Звучи диво и мистично като почти всяка книга на Мураками. Ако сте харесали „Хрониките на птицата с пружина“, със сигурност ще се влюбите и в този нов роман.

Манюня пише фантъстичен роман
Нарине Абгарян
Българската публика неведнъж е доказвала, че обича Нарине Абгарян – не само заради визитите ѝ у нас, но и заради поразяващия, дълбок писателски усет. Арменката може да пише както супер дълбока, проникновена проза („Три ябълки паднаха от небето“), но и съвсем лека, лятна история за две палави деца, какъвто е случаят с Манюня. Първата част от трилогията направи истински бум миналото лято и сега втората е на път да последва примера ѝ. Много забавления с лека носталгия по онова безгрижно детство, което все по-рядко изживяват съвременните хлапета.

Светлина в пукнатините
Луиз Пени
Многократната носителка на наградата „Агата Кристи“ не спира да интригува българските читатели с мистериозните убийства в канадското селце Трите бора. Харизматичният инспектор Гамаш и неговият екип от квебекската полиция са като наркотик, който не искаш и не можеш да не взимаш в редовни дози до пълно отделяне от реалността. Тази девета част от поредицата може и да предизвика известен книжен „махмурлук“, защото е вероятно най-емоционално наситената от всичките досега. Пени става все по-добра, ако това изобщо е възможно.

Татуировчикът на Аушвиц
Хедър Морис
Макар тематиката за Холокоста да е тежка и доста преекспонирана не само в книги, но и на екран, този роман се чете доста бързо. Главният герой се влюбва в нежно създание и се зарича да ѝ подари свободата извън концлагера. Една нетрадиционна, но разбираема любовна история, която показва не само силата на човешкия дух, но и жертвите, на които сме способни в извънредни обстоятелства.

Веселина Стефанова в GoGuide.bg - 02.07.2019