Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Писателят Добри Божилов бе гост на силистренската библиотека - Кворум-Силистра - 23.04.2023

На 22 април, Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра бе домакин на среща с писателя Добри Божилов – един от най-популярните автори сред любителите на книгата в нашия град.
Гостите на събитието имаха възможност да се запознаят с идеите в цялостното творчество на автора и с житейските ценности, които го вдъхновяват в личен и професионален план.
От ръководството на библиотеката благодари на публиката и автора за топлата и вълнуваща среща, която обогати инициативите на библиотеката в тазгодишния Маратон на четенето.

Добри Божилов е български писател, Интернет предприемач и общественик.
Роден е на 6 октомври 1975 г. в София. Зодия "Везни". Завършил е ЕТУ-ЕС през 1994 г. и УНСС – през 1999 г. Има докторантура в СУ, отчислен с право на защита, но все още незащитена.
Работил е като репортер и редактор във в. "Банкеръ", в-к "ComputerWorld" и в-к "InfoWeek" (главен редактор). Издател е на в. "КомпютърНет" и в. "Коментари". През 2001 г. създава он-лайн изданието "Коментари". Създател е и на хумористичното издание "Гъдел Нюз".
Основната му професия е на Интернет предприемач и ИТ експерт – програмиране, дигитален маркетинг, реклама, изработка и промоция на сайтове.

Творчество
Най-известен е с романа си "Задругата", който излезе през 2019 г. и се превърна в бестселър с 14 поредни седмици в класацията Топ 10 на "Хеликон", вкл. 3 седмици на първо място сред художествената литература. Темата на книгата е падането под турско робство, и началото на Възраждането в края на 18 век.
Заради големия интерес, през м.март 2020 г. излезе продължение на "Задругата", под заглавие "Заветът". Книгата може да се чете и отделно, но е за предпочитане първо да е прочетена "Задругата". Този роман също се превръща в бестделър.
Логично, очакванията са за трета книга от сагата, която е планирана за 2021 г. Междувременно, в началото на тази година, излезе друга книга, несвързана със сагата - "Девети". Това е полу-биографичен роман, история на ранния социализъм. Книгата е позитивна към този период, което я превръща в прецедент, след 30 години пропаганда и "задължителни истини" да се охулва социализмът. Тя също се прие добре от публиката, и е сред най-продаваните заглавия за годината.
Разказите на Божилов също имат висока читаемост, някои от тях са отворени над 20 хиляди пъти в блога на автора.
Той има и ранен писателски опит, но в нехудожествена област – през 2002 г. излиза икономическият анализ "Клопките на Линукс... и отворения код". Тази книга е издадена и отпечатана от самия него, и има ограничени тираж и разпространение. Пиратско копие за известно време съществуваше в Интернет. Заради твърде конфликтните теми в нея, Божилов е под сериозна критика от част от общността на привържениците на отворения код.

Признание и награди
Романът "Задругата" е участвал в конкурса за Исторически роман на издателство "Лексикон" през 2017 г. Там е сред избраните за публикуване 5 романа, от общо 22 участвали.
В годишната класация за 2019 г. на верига-книжарници "Хеликон", считана за най-авторитетната подредба за тиражите, "Задругата" завърши на второ място в групата "Художествена литература". В допитване до професионалната общност (работещите в книжарниците на верига "Хеликон"), книгата е поставена на 3-то място като най-добра книга на годината. Но тъй като на първите две места са преводни заглавия, то това я превръща в най-добрата българска книга на 2019 г.
Сходна е съдбата на "Заветът". И тя седмици наред е на първо място в "Хеликон", а в класацията на полугодието заема 4-то място по продажби сред българската литература.
През 2020 г., за романа "Задругата", Божилов е обявен за "Будител на годината" в награждаването на Министерството на отбраната по случай "Деня на народния будител". Връчен му е почетен плакет от министъра.

23.04.2023
Източник: https://www.kvorum-silistra.info/news/31329