Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Полковник В. Пенев, екс-комисар Ст. Ушатов, войводата Вл. Стоянов: 9-ти септември с романа на Добри Божилов е още по-силна дата, въпреки забраната на посланика на САЩ! - 4Власт (4vlast-bg.com)

„Четем и обсъждаме упорито книгата „Девети“, велика книга за велика дата! Въпреки искането на забраната на посланика на САЩ, пак ще го четем, пак ще обсъждаме, не може посланик на чужда държава да налага цензура! - категоричен беше полковник Венцислав Пенев, дългогодишен служещ в бившото поделение на Дупница. Пенев, заедно с бившият шеф на „Държавна сигурност“ Стоян Ушатов, сега председател на читалище, доцент Радослав Радославов от ЮЗУ „Неофит Рилски“, адвокат Николай Балабанов, бившият лидер на ВМРО Владимир Стоянов се наслаждаваха на хубавият ден с най-новия роман „Девети“ на автора на бестселърите „Задругата“ и „Заветът“ на Добри Божилов.
„В този исторически роман нито едните са добрите, нито другите са лошите. Повечето от героите са реално съществували и съдбите им са и съдби на хиляди други българи – както на комунисти, репресирани преди девети септември, така и на антикомунисти, репресирани след него. Романът показва битието на бедните хора, чийто живот се променя към по-добро и за което те са благодарни, но разказва и за лагерите, репресиите на другомислещите и интелигенцията, национализацията, колективизацията, службогонството и партокрацията, замяната на чистите като теория комунистически идеали с алчност и кариеризъм, глупостта на част от държавния елит, която се превръща в държавна политика.
Многопластов, задълбочен, правдив и преживян „Девети“ е прекрасен опит за портрет на онова време разделно.“- представи рецензията войводата Владо Стоянов.

09.09.2021
Източник: https://4vlast-bg.com/archives/443325