"Задругата" - бестселър на 2019...

https://www.dobribozhilov.com/2019/07/Zadrugata-ot-Dobri-Bozhilov.html
"Задругата" е най-успешната ми книга. Тя е написана през 2017 г. с цел участие в конкурса за исторически роман на издателство "Лексикон". Попада между петте ръкописа, номинирани за издаване, измежду 22 участници.
Тогава е забелязана от известната писателка Здравка Евтимова, която горещо я препоръчва на издателя. Дори в предаване по БНТ, я нарича "бъдещ бестселър".
И не греши...
Книгата излиза през м.март 2019 г. и незабавно се превръща в хит. Постоянно е в Топ 10 на абсолютно всички книжарници и он-лайн магазини, а в отделни седмици дори е на първо място по продажби (има 3 първи места и 3 втори в класацията на най-голямата верига-книжарници "Хеликон").
"Задругата" е исторически роман за началото на Възраждането, и за тайна организация, създадена в края на Второто царство, с цел да бди над народа в годините на робството. Началото и е в последния цар - Иван Шишман, и в останалите му малко - преди пълния крах - ресурси и хора. С времето - действайки скрито, тя набира сили и помага в ключови моменти на народа да оцелее, смазван и потискан от безмилостен поробител.
В "Задругата" турското робство отново е "робство", без никакви увъртания. А образът на Русия, макар и да не е централен за книгата, е позитивен. Каквато е и общата безспорна роля на тази страна в историята ни.
"Задругата" е книга за надеждата, там където най-малко я виждаме. Тя показва победите на българите в период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед.
И поставя въпроса, ако тогава е можело, защо да не може и сега?
"Задругата" стреля "от упор" в историческите ни комплекси и извършва "рестарт" на националното самочувствие. Но не с патриотарски и празни фрази, а с конкретни доказателства и факти от реалността. И с много мисъл, разум и философия...
Това е вероятната причина да се превърне толкова бързо в хит. Тя отговаря на дълголетната липса у народа ни за самочувствие. Една абсолютно несправедлива липса, защото българите не само не сме по-назад от другите народи, но дори сме по-напред. Преодолели сме много по-големи трудности, и сме се справили там, където други биха загинали и изчезнали.
Реакциите на подобно послание са изключително позитивни. Социалните мрежи и Интернет са залети от коментари на вдъхновени читатели.
Или във Фейсбук страницата на Издателството:
18 причини защо хората четат и харесват "Задругата"
Успехът е толкова голям, че под натиск на читателите, в момента усилено се готви продължение... Очаквайте го до края на 2019 г.
 
Добри Божилов
23.07.2019